Destek
Asistanı
Asistan

Panik Bozukluğu

Panik Bozukluğu

Panik Bozukluk Nedir?

 

Tekrarlayıcı beklenmedik Panik Atakları vardır. Ataklar arasındaki zamanlarda başka Panik Ataklarının daha olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyma hali vardır. Panik Ataklarının “kalp krizi geçirip ölme”  “kontrolünü yitirip çıldırma” ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma hali vardır. Ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem olarak işe gitmeme, spor yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri içmeme, yanında ilaç ,  su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü ruhsal bir rahatsızlıktır.

Panik  Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Panik Bozukluk nüfusun %1-3’ünde görülür. Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülür. Panik bozukluğunun neden oluştuğuna dair iki bilimsel açıklama vardır.

  1. Panik bozukluğu, beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşmaktadır.
  2. Panik bozukluğu, günlük yaşantımızda yaptığımız bazı davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkan ve tamamen doğal ve zararsız olan   çarpıntı, terleme, nefes sıkışıklığı ya da baş dönmesi gibi bedensel belirtilerin  hasta tarafından kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve bunun sonucunda da “kalp krizi geçiriyorum” , “çıldırıyorum”, “felç olacağım”, “öleceğim” vb gibi yanlış şekillerde yorumlaması ile oluşur.

İlk panik atağı geçiren kişiler; kalp krizi geçirdiğini zannederek yoğun bir ölüm korkusu ya da felç olma korkusu yaşayabilir. Bazen de başında tuhaflık, sersemlik kendisi ya da çevresini garip, değişik hissetme ile ortaya çıkan kontrolünü kaybetmeye ya da çıldırmaya başladığını düşünerek kendisine  ya da çevresindekilere bir zarar vermekten korkmaya başlar.

 

Hastalar genelde büyük bir korku ve endişeyle acil servislere götürülür. EKG, kan tahlilleri, bazen BT diğer incelemeler yapılır… Hastaya serum takılır sakinleştirici yapılır. Bazen Doktorlar senin bir şeyin yok diyerek hastayı eve gönderir. Hasta şaşkınlık ve kuşku korku içinde ne yaşadığını anlamlandırmaya çalışır.

Ataklar tekrarlamaya başlayınca hastalar tekrar acil servislere gider. Tetkikler yenilenir. Diğer doktorlara başvurulur. Hastalar genelde psikiyatriye geldiklerinde ellerinde koca bir tetkik çantasıyla gelir. Bazen de yanlış teşhis konularak hastalara antibiyotikten , nefes açıcıya, çarpıntı ilacı, tansiyon ilacı kalp ilacı , vitamin gibi değişik ilaçlar başlanmış olur, ancak bir türlü sonuç alınamaz.

Beklenti Anksiyetesi Nedir?

 

Ataklar tekrarlamaya devam ettikçe hasta ataklar arasındaki dönemde; gergin, huzursuz, endişeli bir şekilde her an yeni bir atağın geleceğini beklemeye başlar. Bu endişeli bekleyişe Beklenti anksiyetesi denir. Atakların çoğu zaman belirsiz zaman ve yerlerde gelmesi bu kaygıyı daha çok artırır. Ataklar sıklaştıkça kalp krizi geçirip ölme, felç olma ya da kontrolünü kaybedip çıldırma korkula

Panik Bozukluğunun Tedavisi

Panik bozukluğu tedavisi mümkün bir hastalıktır. Panik bozukluğu kesinlikle ölüme, çıldırma ya da felç olmaya yol açan bir hastalık değildir. İki türlü tedavi yaklaşımı mevcuttur.

  1. İlaç Tedavisi: Hasta hastalığının kliniğine göre psikiyatri doktorunun önereceği ilaçları düzenli kullanmalıdır. İlaç tedavisinin dozu düzenli kontrollerle doktor tarafından ayarlanır. Ortalama kullanım süresi 1 yıldır. Psikiyatrist klinik iyileşme sağlanınca ilacı yavaş yavaş azaltarak keser.
  2. Bilişsel Davranışçı Tedavi: Hastanın aslında tamamen zararsız olan Panik Atağı belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastaların bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır. Panik Atağı geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının üstüne gitmesi sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır.

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Dünyanın Neresinde Olursanız Olun, Bize Ulaşın.

İletişim

Diğer Programlar

Psikoterapi

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Obsesif-Kompulsif Bozukluk

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Agorafobi

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Panik Bozukluğu

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Vajinismus

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Panik Atak

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Depresyon

Uzm. Dr. Melek Türkmenoğlu Haltmeier

Yukarı